Google Data Studio advies

Eenvoudige data visualisatie voor online marketeers

Google Data Studio is gebruiksvriendelijke datavisualisatie-software, waarmee heldere rapportages en dashboards gemaakt kunnen worden op basis van Google Analytics en andere systemen.

google data studio logoAchtergrond: de markt van datavisualisatie

De ontwikkelingen op het gebied van online datavisualisatie gaan hard. Enkele jaren geleden was dit het domein van complexe Business Intelligence pakketten als Tableau software en Microsoft BI. Dit veranderde doordat Google Analytics werd verrijkt met handige functionaliteit: Met zeer nuttige dashboards en rapportagefuncties werd voldaan aan de rapportagebehoefte van een grote groep gebruikers, maar er bleef een kloof bestaan tussen de dure, complexe BI software en de eenvoud van Google Analytics.

Partijen als Dashthis, Klipfolio en Supermetrics speelden hier slim op in. Door middel van API’s konden deze systemen allerlei informatie onttrekken uit verschillende bronnen, waaronder Google Analytics. Door uitgebreide functies te combineren met relatief eenvoudig gebruik, vulden deze partijen een vraag die niet door de complexe BI-software reuzen beantwoord werd. Met Data Studio doet Google een geslaagde poging om online informatie slimmer te ontsluiten.

Voordelen Google Data Studio

  • Veel minder complex dan BI software
  • Naadloze integratie met andere Google producten, zoals Google Analytics en Google Tag Manager
  • Gebruiksvriendelijk en écht bedoeld voor marketeers, waardoor geen tussenkomst van IT-specialisten vereist is
  • Genoeg functionaliteit om in de meeste gevallen te voldoen aan de informatiebehoefte
  • Enorm snelle doorontwikkeling (update overzicht Google Data Studio)

Een kritische noot die geplaatst moet worden is dat Google Data Studio op dit moment nog in beta-fase verkeerd. Gezien de populariteit en snelle doorontwikkeling verwacht Cortexx dat Data Studio een vast onderdeel wordt van de Google’s portfolio.

 

Stel een vraag

5 + 3 =